Nechce se ti sledovat milion recenzí, tabulek a doporučení při koupi lyží? Nechceš se ztratit v různých kategoriích a druzích? Chceš jednoduché a srozumitelné rozdělení lyží a návod jak si vybrat ty pravé pro tebe? Tak čti.

V dnešní době již špatné lyže prakticky neexistují, pokud je tedy nekupujete na burze a jejich stáří je starší než váše narození. Problém je vybrat si správné lyže, aby byly pro vás bezpečné, naučili jste se správné techniky a váš progres v lyžování měl stoupající tendenci. Musíš si určit jaký si lyžař (začátečník, turistický lyžař, pravidelný návštěvník sjezdovek, závodník ..) a samozřejmě je rozdíl v pohlaví lyžaře, jeho výšce a váze.

Ako si vybrať lyže

Pohlaví.

Dnes se vyrábějí specifické lyže pro muže a ženy. Liší se nejen designem, ale hlavně jejich jízdními a mechanickými vlastnostmi.

Délka lyží je závislá od výšky lyžaře a terénu, ve kterém se chce lyžař pohybovat. Kratší lyže o cca 10 až 15 cm si vybíráme pokud chceme jezdit na sjezdovkách, těžším terénu, nebo pokud chceme s nimi skákat freestyle triky. S kratšími lyžemi se také snadněji učí, takže jsou vhodné pro začátečníky. Pokud milujeme rychlost a dlouhé oblouky volíme delší lyže a jsou určeny zkušenějším jezdcům. Do prašanu a na freeride ježdění volíme lyže přibližně vysoké jako je naše výška a také jsou vhodné pro středně pokročilé.

Váha lyžaře je dalším důležitým ukazatelem. Pokud si lehký lyžař vybere pevné a těžké lyže s malou flexí, bude se na ně pravděpodobně trápit a při ježdění si nevychutná jejich mechanické vlastnosti. A naopak pokud si těžký lyžař vybere lehké a příliš ohebné lyže, nebude mít pocit jako by stál na lyžích ale na vratkých špejlech bez jakýchkoliv jízdních vlastností.

Ako si vybrať lyže

Kde budeš většinu času jezdit?

Přicházejí další „filtry“ pomocí kterých si z množství lyží vybereš ty správné pro tebe.

  • Sjezdové budeš si to pouštět po manšestrových sjezdovkách, miluješ upravené tratě a nenáročný terén? Tak pro tebe jsou vhodné lyže z kategorie sjezdových, které se vyznačují zúženou částí pod vázáním a širší přední částí lyže, kvůli lepšímu nástupu do oblouku.
  • All Mountain chceš univerzální lyže do různého terénu, na sjezdovky, nebo mimo ně. Do upravených, ale i neupravených tratí? Zde hledej středně tvrdé a něco déle lyže, které zvládnou být tvrdé v oblouku a měkké při přechodu nerovností.
  • Freestyle/Park baví tě freestyle triky nejen na skocích a railech ve snowparku, ale i na sjezdovce? Není ti cizí jízda na switch (dozadu)? Tak hledej lehké a odolné freestyle lyže se zvednutou špičkou a patou.
  • Freeride miluješ volný terén a prašan po pás? Pocit plavání v hlubokém sněhu a jízdu mimo vyznačených tratí? Hledej extra široké dlouhé lyže se zvednutou špičkou a patou.

Zapamatuj si, že fungující univerzální lyže na všechny zmíněné činnosti neexistují.

Ako si vybrať lyže

Lyže vybíráme podle úrovně ježdění.

Tato schopnost však je nejméně podstatná z výše zmíněných, protože technický pokrok v lyžařském průmyslu dává velké možnosti a široký výběr jak začátečníkům, tak pokročilým i expert lyžařům.

  • Začátečník – kratší lyže, větší rádius (vykrojení), točivější na rychlejší zvládnutí oblouku, lehčí materiály, měkčí flexe. Ve zkratce lehké, snadno ovladatelné, točivé lyže, které odpouštějí chyby a pomáhají postupovat technice jízdy. + využití rocker konstrukce
  • Pokročilý – středně dlouhé a tvrdé lyže, širší, mírná až tvrdší flexe. Bezpečné a komfortní ježdění v každém terénu. Jistota a stabilita při vyšších rychlostech a náročném terénu. + cambrová konstrukce, nebo se využívá kombinace rocker a camber konstrukce
  • Expert – delší, tvrdé lyže, použité prémiové materiály jako titan, karbon, tvrdá flexe. Jistota a bezpečnost ve vysokých rychlostech a při agresivní jízdě, přesné ovládání lyží. + častá cambrová konstrukce
Ako si vybrať lyže

Zkomplikovat výběr vám mohou nové a různé tvary (rocker, camber), technické parametry, materiály použité při výrobě lyží, technologie použité při výrobě a samozřejmost jedinečnost značek a jejich produktů. Každým rokem přicházejí firmy s něčím novým, převratným co by si měli mít ..

Výběr správných lyží je velmi důležitý. Neunáhlete se, nedej se zlákat jen designem a zajímej se na čem budeš jezdit. Kvalitní lyže přesně pro tebe vědí umocnit atmosféru lyžování, zvyšují bezpečnost, rychlejší pokrok v technice jízdy. A to je to, co chceme. Vyber si ze široké nabídky lyží na sportby.