V první části jsme se seznámili s problematikou, jak si vybrat skialpové lyže. Dnes se podíváme na zoubek lyžařkám.

Téma, které by měl každý budoucí nadšenec skialpu věnovat nejvíce pozornosti je to ta část výstroje, která bude zdrojem toho zda si odneseš z túry příjemné zážitky, nebo ty v podobě otlaků a pocitu nikdy více.

SKIALP: ČASŤ TRETIA, SKIALPOVÉ VIAZANIE - Sportby

S čím začít při výběru skialpové lyžařky?

Rotace komína a hmotnost. Rotace (tedy ohyb) se pohybuje okolo 60° při výkonnostních modelů to může být až 75°, čím větší je rotace komína, tím je samotná lyžařka pružnější tedy komfortnější. Váha skialpové boty se pohybuje kolem 3kg ty výkonnostní se dostávají na 1,5 kg.

Lyžařské boty rozdělujeme na skitouringové, závodní nebo freeridové.

  • Skitouringové (allmountain) lyžařky, je nejlepší volba pro začínající skialpinisty jsou ideální na dlouhé výšlapy a sjezdy, mají jednoduché přepínání mezi dvěma módy výšlapu a sjezdu.
  • Při výkonnostních lyžařkách (závodních) je primární váha, rychlost přepínání mezi móda, upnutí koček na lezení a vysoká rotace komína.
  • Freeridové lyžařky jsou nejtěžší ze všech tipů, mají vysoký flex index tuhosti, pevnost zajišťuje štvorklipsňové upnutí.

Dnes je trend, že všechny firmy se snaží vyrobit co nejtvrdší a zároveň co nejlehčí lyžařku. Už dávno neplatí pravidlo, že na sjezd musí mít lyžařka 4 klipsy, dnes vyráběným botám stačí 3-2 klipsy nato aby měli vlastnosti než 4 klipsňové.

Lyžiarky rozdeľujeme na skitouringové, pretekové alebo freeridové.

Dvakrát měř a jednou řež, zde platí dvojnásob.

Při výběru bot doporučujeme si na tuto činnost vyčlenit dostatek času, nenakupuj zbrkle věř nám, že cena není všechno a na svahu bude už pozdě.

Při zkoušení si v lyžařské přejdi po prodejně a nech si je delší dobu na noze. Pokud je to možné, otestuj je na šikmé ploše a snaž se imitovat pohyb, který budeš vykonávat na lyžích, tz výpad jednou nohou vpřed a druhá (zadní) noha provádí opakovaný pohyb odlepování a kladení paty od podložky jako při „šlapání“, špička lyžařky je po celou dobu v kontaktu s podložkou.

Kontroluj pocitově komfort a všímej si pohyb jestli se ti v papučích nepohybuje pata, nebo zda se v skilapovej lyžařské nepohybuje samotná bota. Vyzkoušej si zaaretování lyžařky do polohy sjezd abys pocítil tuhost.

Doporučujeme vyzkoušet co nejvíce modelů v dané kategorii a nezapomínej na zlaté pravidlo skialpové lyžařky musí sedět „na doraz“ žádné půl čísla větší a podobně. Lyžáky zkoušej na tenčí ponožky, v hrubých se ti budou při výšlapech potit chodidla

Dvakrát meraj a raz rež, tu platí dvojnásobne.

Dostali jsme se k závěru, na Sportby.cz najdeš širokou nabídku skialpových bot od značek AtomicDynafit ale zas opakujeme nezapomeň se ptát na našem chatu, kde ti rádi poradí naši operátoři. Notabene s lyžařkami úzce souvisí vázání, ale k němu se dostaneme příště.