Jakou bundu si obléci na různé zimní aktivity?

Venku se ochladilo, slunce už není tak hřejivé a ty ses vydal na hory? Jakou bundu si vybrat na různé zimní aktivity? Jakou bundu si vybrat na lyžování / snowboarding, jaká bunda je vhodná na běhání, nebo jaká bunda je vhodná na turistiku? Zde je pár rad.

Lyžování nebo snowboarding

Potřebuješ bundu, která tě zahřeje a udrží v teple na sedačce a suchého během jízdy. V jakém teple a suchu záleží na počasí ve kterém se pohybuješ. Lyžování a snowboarding není vysoce aerobní aktivita, takže se nemusíš při výběru oblečení zaměřovat na jeho prodyšnost, ale hlavně na kombinaci voděodolnosti a prodyšnosti. Čím vyšší vodní sloupec, tím kvalitnější materiál, který vydrží více.

Zaměř se na detaily. Hledej váček na skipass, upínací pás proti sněhu, který se dá perfektně přichytit ke spodní části oblečení, různé větráky, protisněhovou ochranu na konci rukávů. Tyto detaily využiješ během ježdění nejvíce.

Zimní turistika, běh na lyžích

Stále si na horách a stále potřebuješ ochranu proti nepříznivému počasí. Při aktivní turistice a běhu na lyžích je však vyšší pravděpodobnost, že se zpotíš během sportování, jako že by si promokl od deště. Proto potřebuješ bundu s dobrou prodyšností, aby odváděla teplo z těla do prostředí. Zaměř se na pohodlnost, lehké materiály a vhod přijde i skladnost bundy. Příjemnou součástí je i kapuce a pás proti sněhu, pokud plánuješ brodit čerstvě napadaným sněhem.

Momentálně je na trhu množství technologií a materiálů bund jako je Gore-Tex (voděodolnost), Primaloft (tepelná izolace), Softshell (voděodolnost, ochrana proti větru) a každý z materiálů má jiné funkční vlastnosti.

Zimní expedice

Odhazoval si sníh kolem stanu, když venku zuřila větrná smršť? Pokud ano, tak potom víš jakou bundu potřebuješ. A pokud ne, tak by si měl hledat tu hrubou, nepromokavou, prodyšnou, ale přitom větru odolnou bundu. I v tomto případě rozhodují detaily. Vysoký límec chránící krk až po uši a nos. Stahovací kapuce, delší střih a několik váčků také nejsou k zahození. Tyto požadavky splňují i ​​péřové bundy vhodné do extrémních podmínek.

Životní styl na horách

Když sejdeš z hor do údolí a rozhodneš se jít na romantickou večeři, nebo procházku, samozřejmě, že si na sebe nevezmeš bundu se kterou si chtěl vylézt na himálajské vrcholky, ale něco stylovější. Voděodolnost a prodyšnost v tomto případě nemusí dosahovat extrémní hodnoty jako u výše zmíněných bundách, ale také by měla být nepromokavá, pohodlná a hlavně stylová. Už nepotřebuješ tolik váčků, ani sněžný pás, ale sejde se ti kvalitní materiál, například vlna merino.

Běh v zimě

Neplánuješ vyběhnout na himálajský vrchol nebo není v tvém plánu brodit se po pás ve sněhu, ale chceš si užít běh v zimním období, tak by ses měl zaměřit na běžecké mikiny / bundy. Jsou tenké, funkční hlavně co se týká ochrany proti větru a lehké. Nikdo nechce běžet s pětikilový páperkou. Skvělým doplňkem jsou reflexní prvky a několik větracích otvorů. V nabídce jsou různé modely od několika výrobců s kapucí nebo bez ní. Stačí si vybrat takovou, která ti nejvíce sedí.