Jaro klepe na dveře a je čas zbavit tvůj bajk pavučin, promazat řetěz zkontrolovat brzdy a přehazovačku. Pokud si jen na začátku za cyklo dobrodružstvím a hledáš si parťáka na dvou kolech ale nemáš v tom celkem jasno co je pro tebe to nejlepší mrkni na tento blog.

Na první pohlaď je koupě nového kola banální záležitost, když se ale ponoříš do nekonečné nabídky co je na trhu tak znejistit. Začnou na tebe vylézat pojmy jako hardtail, carbon, různé velikosti kol a rámů.

Začínáme s cyklistikou #. typ kola

Existuje až 13 různých druhů kol. Pro naše účely však zcela postačí 4 základní typy.

Barva kola je fajn, ale začni terénem

Než začneš vybírat barvu kola, ujasnit si v jakém terénu se budeš nejvíc pohybovat? Tedy na začátek máme jasno v tom, že terén je krok číslo jedna při výběru kola.

  • Nejrozšířenější kategorií jsou horská kola (MTB) pro které není překážkou pohyb v nejtěžším terénu, lesních či horských stezkách. O tom jak vybírat hořák se dozvíš ZDE.
  • Lákají tě cyklostezky, polní cesty a občas zabrousí i na cesty, tak pro tebe bude ideální crossové kolo. Více se dozvíš ZDE.
  • Inspiruje Peťo Sagan rozhlédni se po klasickém cesťáku nebo fitness kole. Blog najdeš ZDE.
  • Potřebuješ premiestňovadlo z bodu A do bodu B v městské džungli, objev kategorii městských kol. A také o tom jak vybrat správnou velikost si načte ZDE.
Začínáme s cyklistikou #. typ kola

Pamatuj že koupí kola to nekončí na řadu přichází helma, světla, pumpička, náhradní duše, tretry, tašky na kolo, rukavice, cyklo kalhoty, dres, větrovka, pláštěnka. To vše najdeš na SportBY.cz