Nemáš ještě zkušenosti s výběrem a nevíš se zorientovat v široké nabídce? Přečti si náš BLOG jak si vybrat ten správný snowboard, aby si s ním zažil spoustu zábavy, aby se ti s ním jezdilo snadno a bezpečně a aby si pokročil v ježdění? Zaměř se na 5 základních pravidel při výběru.

Pokud to s ježděním myslíš vážně a nestačí ti jen pěkný design desky, nebo to, že snowboard nese jméno tvého oblíbeného jezdce, tak by ses měl zaměřit na několik věcí. Kde chceš jezdit, jaký si vysoký a jakou máš váhu, jaká je velikost tvé snowboardové boty, jaké materiály byly použity při jeho výrobě a co navíc nabízí vybraný model desky.

5 základných pravidiel pri výbere snowboardu

1. Jaký jsi vysoký a kolik vážíš.

Délka snowboardu je jedním za nejdůležitějších atributů při výběru. Pokud je příliš dlouhý, těžko se ovládá a brzdí pokroku tvého progresu ve stylu a technice jízdy. Pokud je příliš krátký, nepodrží tě v kritických situacích, je vratký a také brzdí pokrokům tvého jezdeckého progresu. Obecně by měl snowboard sahat mezi tvou bradou a nosem. Kratší snowboardy jsou určeny pro úplné začátečníky a děti. Kratší snowboardy blíže k bradě se také používají pro freeestyle ježdění hlavně ve snowparcích a na jibových překážkách. O něco delší na freestyle ježdění na skocích. Pokud plánuješ jezdit čerstvý sníh mimo sjezdovky, tak si vyber snowboard přesahující výšku tvé brady, klidně až pod nos. Totéž platí pokud chceš řezat dlouhé oblouky a užíváš si rychlou jízdu s přesnými pohyby.

No a váha? Pokud máš průměrnou váhu na tvou délku, nemusíš řešit nic. Pokud si lehčí, tak si vybíráš znovu snowboard o něco kratší, tedy kolem brady a pár cm méně a pokud si těžší, tak snowboard o něco delší.

2. Šířka snowboardu.

Máš boty velikosti EU45 a více? Pravděpodobně se dívej za širší deskou. Měla by mít označení W (wide). Existují i ​​podkategorie jako Ultra Wide, Mid Wide a další. Nejsi si jistý, zda potřebuješ nebo nepotřebuješ širší desku? Stupně si na ni (nejlépe v snowboardových botách) tak jak by si jezdil na kopci. Pokud ti výrazně přesahují paty a špičky mimo snowboardu (více než 1-2cm), vyber si širší desku. Ani špička a ani pata boty by se neměly při náklonu desky na hranu výrazně dotýkat podložky/sněhu. Samozřejmě pokud máš malou nohu, je zcela zbytečné sahat po wide desce.

3.Kde chceš jezdit?

Mechanické a jízdní vlastnosti snowboardů se liší od typu snowboardu. Měkčí desky s dobrým popem (menší podélná pevnost), kratším rádiusem hran se používají na freestyle/park ježdění a to zejména ve snowparcích na jib překážkách a streetu. O něco tvrdší snowboardy s větší podélnou pevností a delší efektivní hranou se využívají při jízdě na skocích a obecné jízdě na sjezdovce. Tato kategorie je asi nejprodávanější, kvůli dobrým jízdním a mechanickým vlastnostem na sjezdovce, ale zajezdíš si s nimi i ve snowparku a mimo upravený terén. Freestyle kategorie se úzce prolíná s All Mountain kategorií.

Pokud si běžný jezdec a nezvykneš celý pobyt na horách trávit jen v snowparku, vyber si desku z freestle/all mountain kategorie. Láká tě terén mimo sjezdovek, žlaby a zasněžené plánu? Na snowboardu si už co to odjel? Tak sáhni po freeride desce, která je o něco delší, tvrdší, pevnější v zkrutu.

5 základných pravidiel pri výbere snowboardu

4.Prehnutie snowboardu.

Tuto kategorii bychom mohli mít i v závěrečné páté. Ale fenomén posledních let, vývoj technologií a materiálů si zaslouží více řádků. Do roku 2007 se využívala najme cambrová konstrukce (prohnutí snowboardu, kde se špička a pata dotýkají povrchu a střed je ve vzduchu). Firma Lib Tech přinesla revoluci v konstrukci snowboardů a zavedla snowboardy s rockrovým prohnutím, tzv. banánovým. Střed snowboardu se dotýká povrchu a špička s patou visí ve vzduchu. Časem se vyvinulo množství variací a kombinací těchto dvou základních tvarů. Otestovat všechny tvary a zjistit, který ti vyhovuje nejvíce, by zabralo několik let. Je tu však obecné pravidlo.

Cambrová konstrukce: rychleji a „tvrdší“ ježdění, delší rádius hrany, přesněji pohyby při ježdění, vhodný do špatných terénních podmínek a desky určené spíše pokročilým jezdcům.

Rockrová konstrukce: zábavnější hravé ježdění, točivější desky, rychlejší a kratší oblouky, rychlejší progres při učení, pocit surfingu a desky určené spíše začátečníkům, ale spoustu zábavy s deskou s rockrovým tvarem zažijí i zkušení jezdci.

5.Ďalšie velké množství doprovodných informací.

V závěrečné části můžeme shrnout další věci, které by si mohl brát v úvahu při výběru desky. Kvalitní snowboardy mají dřevěné jádro, nebo alespoň kombinaci dřeva a jiných materiálů. Kromě klasických hran existují patentované magne-traction hrany, kterými disponují snowboardy GNU, Lib Tech a Roxy. Zajišťují lepší jízdu na hraně iv špatných terénních podmínkách. Různé druhy skluznic označovaných většinou číslem, které jsou buď rychlé a tvrdé, nebo měkčí s nižším číslo. Různé speciální tvary určené na specifické ježdění v hlubokém sněhu a carvovanie.

5 základných pravidiel pri výbere snowboardu

Nové materiály, ekologické postupy při výrobě snowboardů a specifika každé značky ti mohou usnadnit, ale někdy i pořádně zkomplikovat výběr snowboardu. Pokud si nevíš rady tak využij filtry snowboardů na sportby a systém ti pomůže najít vhodnou desku pro tebe.