Na Sportby je v nabídce přes 30 modelů inline bruslí, ale jen správně zvolený typ je cesta k tomu abys měl z bruslení radost.

Abychom to nenaťahovali, jak start Falcon výběr si rozdělíme do 4 základních čekpointú a budeme se věnovat nejpoužívanější kategorii fitness. Jedná se o běžné brusle určené na rekreační, fitnessové a sportovní bruslení. 3 2 1 start

JAK VYBRAT INLINE BRUSLE

# 1. Velikost koleček

Nejdůležitějším faktorem pro stabilitu a celkovou ovladatelnost bruslí je velikost koleček, čím jsou kolečka větší, tím vyšší je těžiště, čímž se snižuje stabilita a ovladatelnost.

  • Velikost koleček 80-84 mm, nízká rychlost, dobrá obratnost, plastový nebo hliníkový rám, ložiska nejčastěji ABEC / ILQ / SG 5 nebo 7.
  • Velikost koleček 90-100 mm, vyšší rychlost, horší obratnost, vyšší těžiště, rám ze slitiny hliníku, ložiska nejčastěji ABEC / ILQ / SG 7 nebo 9.

# 2. Tvrdost koleček

Nejběžněji používané je označení tvrdosti číslem a písmenem A (např. 82A) U fitness bruslí je běžně používána stupnice tvrdosti cca od 80A do 87A a stoupá vždy po jednom stupni. Čím je číslo vyšší, tím je kolečko tvrdší a vhodnější na rychlejší jízdu.

  • Tvrdší kolečko = vyšší rychlost, menší opotřebení, horší přilnavost, horší tlumení nerovností.
  • Měkčí kolečko = nižší rychlost, větší opotřebení, lepší přilnavost, lepší tlumení nerovností.
JAK VYBRAT INLINE BRUSLE

# 3. Délka a materiál rámu

Délka rámu výrazně ovlivňuje obratnost brusle, vedení skluzu a stabilitu brusle při vyšších rychlostech. Délka rámu je přímo úměrná velikosti koleček, čím jsou kolečka větší, tím je rám delší. Délka rámu uvádí v palcích nebo centimetrech.

  • Kratší rámy lepší ovladatelnost, horší stabilita při vyšších rychlostech.
  • Delší rámy horší ovladatelnost, lepší vedení stopy a stabilita při vyšších rychlostech.

Kvalitu rámu lze odhadnout jen velmi těžko a hlavním ukazatelem bude opět cena. Mnoho pozornosti věnujte tomu, jak je rám (nůž) s kolečky připevněn k botě. U dražších modelů se používá spojení pomocí šroubů, což je výhodné při čištění a případném nastavování rámu, u ostatních bruslích je nůž ukotven nýty.

JAK VYBRAT INLINE BRUSLE

# 4. Správná velikost bruslí

Úkolem boty je poskytnout stabilitu nože a kotníku. Obvykle má dvě části skořápku, která obklopuje vaše chodidlo a oporu, která obklopuje váš kotník.

Zavázána brusle by měla dobře obepínat nárt. Ideální je, když si v brusli můžeš opřít celou vnější hranu chodidla, oporu bys měl cítit především v oblasti vnější části paty.

Pata by se v botě neměla výrazně pohybovat do stran a neměla by se výrazně zvedat. Kotník by nikdy neměl výrazně tlačit, jedná se o nejčastěji místo pro nepohodlí a tvorbu otlaků.

Prsty na nohách by si v brusli rozhodně neměl krčit. Správný je buď lehoučký dotyk konečků prstů nebo mírná rezerva před prsty.

TIP: Nohu nech v botě minimálně 20 minut a potom sleduj, jakým způsobem ji můžeš utáhnout. Počítej, že po čase se bota, tkaničky a lanka výtahu. Vždy je lepší kupovat brusle o půl až celé číslo větší, aby se mohl do bruslí obout nohu v hrubších ponožkách a navíc noha v zátěži mírně oteče.

JAK VYBRAT INLINE BRUSLE

Tak jsme se pro bruslili na konec a zbývá jen doufat, že budeš mít šťastnou volbu, hned na poprvé. Na vyber máš inlajnech od značek jako Rollerblade, Bladerunner, K2, Fila. Pokud budeš mít pochybnosti při výběru stále zůstává v platnosti, že se můžeš na cokoliv ptát na našem telefonu +420 511 205 123, my se budeme na tebe těšit tak či tak 🙂

P.S. nezapomínej na ochranné prvky, jako jsou chrániče na holeň, kolena, kyčle / kostrč, lokty, zápěstí, přilba …