Nedílnou součástí snowboardové výbavy je kromě snowboardu a bot i vázání. Správný výběr a nastavení vázání je velmi důležitý krok k rychlému progresu a pohodlnému ježdění.

Důležitým krokem před samotným výběrem vázání je výběr snowboardových bot. Když jste si vybrali boty, které jsou pohodlné a sedí vám, můžete přejít k výběru vázání. Boty by měly perfektně sedět do vázání. Neměly by přečnívat přes špičku, ale ani by neměly být ve vázání volné.

Freestylové snowboardové vázání můžeme rozdělit do tří základních kategorií.

Pánské , dámské a dětské . Dále se dělí na klasické a s vyklápěcí patou. Každé z vázáni má svá specifika, které se hodí různému typu uživatelů. Pro freestylery a jezdce libující triky na snowboardu je to jeho měkkost, pro milovníky rychlosti jeho pevnost a přenos sil z vázání na desku.

Na co se zaměřit při výběru vázání?

V první řadě je to náročnost uživatele. Pokud budete trávit na snowboardu a horách několik týdnů v sezóně, vyplatí se investovat do kvalitního, pohodlného vázání, kterému nedělá problém ani dlouhodobé používání. Takové vázání se vyznačuje použitými prémiovými materiály jako kovové přezky, tvrzené karbonové opěrky a častokrát i slitinové tělo tzv. základní deska. Pokud se na horách ocitnete jen jednou, dvakrát do sezóny, postačí vám pohodlné vázání, které je zhotoveno z finančně méně náročných materiálů.

Pokud jste náročný uživatel, hledejte kovové račny, nízkou hmotnost vázání, pevnou opěrku, rychle nastavitelné přezky a prémiové technologie, které přinášejí jednotliví výrobci vázáni. Když už máte vybranou kategorii, přejděme k použití vázání. Jezdci, kteří rádi skáčou, jezdí rychle na upravených sjezdovkách, nebo se vydávají do nepojazdeného freeride terénu sahají po tvrdším vázáni, které umožňuje přesný a rychlý přenos sil z nohou na desku. Rovněž tvrdší vázání poskytuje vyšší ochranu nohou při skocích a radikálních manévrech.

Pro vyznavače jízdy na překážkách a běžných snowboardistú jezdících na sjezdovkách jsou vhodné o něco měkčí vázání.Jsou pohodlnější, odpustí malé chyby při ježdění a mnohdy i cenově přístupnější.

Dále se vázání mohou lišit způsobem zapínání přezek. Klasické a s výklopnou patkou. Výhodou vázání s výklopnou patkou je rychlost zapínání vázání. I zde je však třeba podotknout, že na rychlé a správné zapnutí a vypnutí třeba praxe. V principu se zadní část vázání, tj. opěrka vyklopí vzad, následně se nasune do těla vázání bota, zaklopí se patka a zaklapnou přezky, které jsou již přednastaveny dle potřeby uživatele. Takové zapínání vázání je pohodlné a rychlé.

Vázání by nemělo přečnívat přes desku a také by v něm měla ideálně sedět bota. Co to znamená?

Výrobci nabízejí vázání ve více velikostech. Buď jsou to dvojveľkostné vázání S-M a L-XL, nebo vázání ve velikostech S, M, L a XL. Výrobci v tabulkách uvádějí pro jakou velikost vázání jsou vhodné jak velké boty. Bota by ve vázání měla sedět, neměla by výrazně přečnívat a ani by neměla mít velkou volnost. Jisté korekce polohy paty, délky přezek se dají provést úpravami na vázáni.

V popisu snowboardových vázáni na Sportby.cz najdete informace o polstrování, odpružení a ohebnosti patky vázání, které vám mohou pomoci při výběru. Pamatujte na to, že kvalitní vázání vám usnadní a zpříjemní ježdění na snowboardu. V naší nabídce jsou vázání renomovaných světových značek jako Burton , Union , GNU a Salamon.