Bez oblečení a lyžařské / snowboardové výbavy se na svahu samozřejmě neobejdeš. K zimní bundě, kalhotám, lyžařkám nebo snowboardovým botám a lyžím / snowboardu však patří i doplňky, které dělají sportovní aktivitu na svahu mnohem příjemnější. Vždyť kdo by chtěl brázdit svahy bez rukavic, nebo zimních brýlí? Málokdo. Přečti si, co by ti nemělo chybět.

Začneme od hlavy, protože přes ni uniká z těla podstatné množství tepla. Kvalitní čepice je základem. Při silném větru a nízkých teplotách doporučujeme zateplenou čepici. Pokud je příjemné počasí, postačí tenčí čepice, někdy i čelenka. Dávej si pozor při výběru pletených čepic s velkými oky. Ty bez podšívky nebo zateplení při jízdě propouštějí studený vzduch. I když vypadají teplo, nemusí to tak být.

Další kategorií, oblíbenou hlavně mezi snowboardermi, jsou kukly . Výhodou kukly je, že zahřeje a chrání vrchní část hlavy, ale i krk. Mezi kuklami je také několik druhů lišících se nejen střihem, ale i použitým materiálem a jeho tloušťkou. Tenké kukly doporučujeme hlavně pod přilbu, kde by se ti čepice s bambulí jen těžko dávala. Tlustší bavlněné nebo polyesterové na volné nošení.

Pokud ti není kukla příjemná a chceš mít možnost nosit čepici a přesto mít chráněný krk a obličej proti chladu, ideální možností je šátek nebo nákrčník. I zde je k dispozici velké množství střihů, barev, použitých materiálů. Záleží, zda chceš tenčí a elastický nákrčník nebo hrubší vyrobený z pevnějších materiálů, odolný proti větru a chladu.

Přilba se stává nedílnou součástí snowboardové a lyžařské výbavy. Zejména v zahraničních střediscích jezdí přes 90% lidí s přilbou. Chránit si hlavu je důležité. Nemusíš být špatný jezdec, stačí když do tebe špatný jezdec narazí a neštěstí je na světě.

Přilby můžeme rozdělit na snowboardové a lyžařské . V každé kategorii je několik firem, které se specializují na výrobu přileb. Stačí si vybrat podle tvaru, barvy, velikosti a různých doplňků. Zateplené, se zabudovaným sklem, s kšiltem, s nadstandardním stupněm ochrany, s možností nastavení.

Hlava, krk a obličej v teple a co oči? Přece i ty si třeba chránit. Vysokohorské slunce umí být velmi nepříjemné a hlavně zdraví škodlivé. Také lyžovat v hustém sněžení bez brýlí není zrovna nejpohodlnější. Dobré brýle zlepšují viditelnost okolí a chrání zrak.

Možná si řekneš, „což brýle, tam nemůže být mnoho možností“. A právě je.

Nosíš dioptrické brýle? Nevadí, existují lyžařské brýle, které si nasadíš na tvé dioptrické. Samozřejmě v rámci tvarových možností. Chceš brýle s možností rychlé výměny skla a odolnější vůči poškození ohnutím? Hledej ty s cylindrickým sklem (čočkou). Sférické skla / čočky umožňují vidění ostřejší a méně zkresleně.

Důležitou otázkou při výběru správných brýlí je, že za jakých světelných podmínek je budeme využívat. Buď do špatného počasí a slabší viditelnosti nebo do slunečného počasí s dobrou viditelností.

  • Zrcadlové a tmavé skla jsou určeny do dobrých světelných podmínek, protože propouštějí menší množství světla a chrání oči před slunečním zářením.
  • Naopak růžové, žluté nebo oranžové skla jsou vhodná do špatných světelných podmínek, protože je jejich úkolem propouštět co nejvíce světla.
  • Neumíš se rozhodnout? Univerzálnější jsou ty s tmavým sklem, neboť je můžeme využívat i v slunečném počasí, ale i za snížené viditelnosti.

Moderní a kvalitní typy brýlí mají odvětrávací systém a anti-fog úpravu skla. Odvětrávací systém i anti-fog sklo mají za účel zabraňovat zamlžování brýlí. Brýle by měly rovněž správně a pohodlně sedět. Pokud máš větší tvář, vybírej si širší a větší brýle. Budeš je nosit na přilbě? Řada z nich je kompatibilních s různými tvary přilby. Na stránkách Sportby najdeš v popisu každých brýlí jejich velikost, na jaké světelné podmínky jsou určeny, jak rychle se dá vyměnit sklo a druh tvaru.

AKÉ DOPLNKY BY TI NEMALI CHÝBAŤ NA SVAHU?

Turistické ježdění tě nudí? Budeš zkoušet různé triky a sáhneš si na své limity? Měl by si mít chrániče, které snižují riziko zranění.

Základem je chránič páteře nazýván i “ želva „. Pomáhá tlumit náraz na páteř nejen pokud padáš na zem, ale i v případě, že do tebe někdo zezadu narazí. Další chrániče, což využijí hlavně snowboarderi, jsou chrániče kolen a zápěstí. Skvělým doplňkem jsou chrániče kostrče a kyčlí . Snižují sílu nárazu a příjemně se s nimi sedí na studené sedačce.

AKÉ DOPLNKY BY TI NEMALI CHÝBAŤ NA SVAHU?

Ponožky nejen pod stromeček na Vánoce! Vyber si takové, co chrání před chladem, ale i oděrem. Výše, nebo až těsně pod kolena. Záleží na tom, jaké jsou ti pohodlné. Měly by však být vždy vyšší než je snowboardová nebo lyžařská bota. Jaká velikost? Pokud máš hraniční velikost, tak si zvol raději menší, než velké ponožky.

Rukavicím a Termoprádlu se budeme věnovat v samostatném blogu. Zatím si koukni množství doplňků na lyže a snowboard, které najdeš na SportBy.cz