Lyžemi naše série blogů o základním skialpové vybavení začala a ukončíme ji stoupacími pásy, které s nimi úzce souvisejí.

Pásy ti umožní snadno stoupat do kopce. Při pohybu směrem vpřed mají pásy hladký povrch, který klouže po sněhu. Pokud by chtěli lyže s pásem podklouznout dole, zabrání tomu naježení povrchu pásu doplněné tvým zatížením.

SKIALP, ČASŤ ŠTVRTÁ, STÚPACIE PÁSY-sportby.sk

Materiály stoupací vrstvy.

Není žádné tajemství, že v minulosti se vyráběly pásy z tulení kůže v dnešní době se používá mohér a nylon nebo jejich kombinace.

  • 100% mohér má z výhod dobrý skluz a neměnnost vlastností vlivem povětrnostních podmínek z nevýhod je to kratší životnost a slabší stoupavost na tvrdém zledovatělém sněhu
  • Mix mohér nylon většinou v poměru (70% – 30%) vhodně kombinuje pozitiva mohéru a nylonu. Je vhodnou volbou pro začátečníky nebo rekreační použití
  • 100% nylon z výhod je to dlouhá životnost a stoupavost, nevýhody téměř žádný skluz a vyžadují velké úsilí při používání
ČASŤ ŠTVRTÁ, STÚPACIE PÁSY

S lepidlem nebo bez.

Dobře fungující klasické lepidlo je sázka na jistotu pro skialpinisty kteří začínají. Na trhu jsou skialpové pásy, kde vrstvu lepidla nahrazuje makromolekulární přilnavost. Je to vysoce přilnavý povrch, jehož výhodou je především funkčnost za extrémně nízkých teplot a menší nároky na údržbu.

Tvar a délka pásů.

Pokud máš vykrojené lyže případně máš širší lyže, tak se pravděpodobně nevyhneš koupi carvingových pásů (vyšší cena) případně vyřezávání na konkrétní lyži ze širokého pásu. Důležité je, aby byl pás minimálně o 4mm užší než lyže, aby po nalepení byl 2mm na každé straně od hrany. Platí však, že pás nesmí být kratší než délka lyže mínus 30cm.

Při výběru správné délky je třeba se řídit pravidlem čím kratší pás tím lepší skluz, ale horší stoupavost.

Způsob uchycení.

U některých značek pásů, které mají úchytky na špičce řešeny v souladu s tvarem lyží stejné značky je třeba myslet na to, že takové pásy budou pro lyže jiných značek nepoužitelné. Existuje ale mnoho způsobů uchycení skialpových pásů zde je pár z nich.

  • Napevno pomocí kovové spony na špičce lyže
  • Prostřednictvím gumové spony umožňující stažení pásů s lyžemi na nohou
  • Kombinací gumové spony a háčku na patce lyže
SKIALP, ČASŤ ŠTVRTÁ, STÚPACIE PÁSY - Sportby.sk

Údržba.

Pokud chceš, aby ti pásy prokazovali službu, musíš jim věnovat pozornost. Po každé túře vysuš pásy při pokojové teplotě, ne na radiátor nebo jiný zdroj tepla. Před túrou lehce potřít voskem ve směru chloupků (ne tekutým, aby nedošlo ke slepení chloupků). Voskování napomáhá skluzu, zabraňuje nalepování sněhu a vytváření tzv. pantoflí.

Skladování by nemělo probíhat v příliš teplém prostředí, aby nedocházelo k odpařování lepidla a následné ztrátě lepivých vlastností. Kontrolovat stav lepidla v dobrém stavu je tehdy, pokud ho dokážu během jednoho dne opakovaně použít 4 a více krát.

Tak jsme se ,, prešliapali „až k závěru a znovu zde platí, že pokud si budeš skládat skialpovou výstroj rozhlédni se po setech a začni hned zde . Nezapomeň se ptát, pod kopcem bude už pozdě. Tvým povinnou výbavou při každé túře by měla být přilba, lékárnička, sonda a lavinový vyhledávač. Držíme palce.