Náš mini seriál o základním skialpovém vybavení pokračuje.

Tentokrát se budeme věnovat skialpovému vázání. Neztrácejme čas, sněhu je málo, tak se rovnou do toho pusťme.

Rozdíl mezi klasickým sjezdovým vázáním a skialpovém je v hmotnosti. Ty nejlechší se blíží k hmotnosti 160g, ale ten nejzásadnější rozdíl je, že umožňují vykonávat pohyb podobný běžeckému lyžování při stoupání do svahu.

Na druhou stranu se však musí dát zafixovat, aby se na lyžích dalo i sjezdovat. Kromě toho jsou skialpinistické vázání vybavené stoupacími podporami, které dost usnadňují výstup v strmém terénu.

Ako si vybrať skialpové lyže- Sportby.sk

S VÝBĚREM OPATRNĚ NA TRHU JE MNOŽSTVÍ ZNAČEK A KAŽDÁ JEDNA SE SNAŽÍ PŘINÉST PŘEVRATNOU VYCHYTÁVKU, BOHUŽEL ČASTOKRÁT ALE NEPROVĚŘENOU. DOPORUČUJEME TI ORIENTOVAT SE NA TRADIČNÍCH OVĚŘENÝCH VÝROBCŮ, JAKO JSOU DYNAFITATOMIC .

Vázání, které mají spojenou špičku a patku jednou nebo dvěma spojovacími lištami (rámové) mají vyšší komfort, ale na úkor vyšší hmotnosti. Bezpečné vypínání na úrovni sjezdových vázání je zárukou spokojenosti. Našlápnutí paty je pohodlné a snadno se vypíná. Pravda je ale taková, že je to už trochu old school technologie.

Hagan Z02 - Sportby.sk

Tvá volba by měla směřovat k TLT vázání, přejdeme si pár tipů.

Praxe a zkušenosti ukázaly co je nejlepší volba, dnes většina skialpinistú používá vázání s TLT technologií, kde špice a patka nejsou spojeny. TLT vázání se liší pouze ve zpracování systému paty a stoupacích pozic.

Z nabídky na Sportby jsme vybrali Dynafit TLT Radical  vylepšenou verzi modelu Vertical. Nový systém, díky kterému není potřeba otáčet patu vázání. Díky novým Torx šroubům je namontování rychlé a pevné. Zadní patku možné posouvat + – 12,5 mm. Existují 4 různé polohy (1 pro sjezd, 1 pro chůzi po rovině, 2 pro chůzi do kopce).

Dynafit ST Radical Turn 82MM

Vázání  Dynafit Speed Turn  navazuje na legendární TLT Speed, který byl nejlepší volbou pro náročné skialpinisty po téměř dvě desetiletí. Toto vázání bylo při všech výstupech prakticky na každém zasněženém vrcholu po celém světě.

Dynafit TLT Speed Turn 2.0

Zmíněné TLT vázání se mohou na pohlaď zdát slabé do sjezdu, ale můžeš nám věřit jsou to podle typu (ty s brzdou) plnohodnotné vázání co se týče vlastností (din u některých 12 a více) a taky v rámci bezpečnosti (vypínací funkce a síly).

Při zapínání lyžáky do špičky v začátcích budeš potřebovat určitý nácvik a cit, chce to trpělivost. Nevýhodou někomu přijde to, že do namontovaného vázání na lyži se vejde 1-2 velikosti skeletu, co ti neumožní půjčit lyže parťáka s větší nebo menší botou.

Prelúskali jsme se na konec a ty ses přesvědčil, že výběr vázání není žádná jaderní fyzika. Poradili bychom ti i v tomto případě, aby si na začátek pokukoval po setech, kde ušetříš nemalé peníze.

Do čtveřice základního vybavení nám už chybí jen stoupací pásy a také o tom, že nejsou z tuleně se dozvíš v příštím blogu.