Co pít? Kdy pít? Kolik vypít? O řadách kolik tekutin dopřát tvému organismu před, během i po fyzickém výkonu se už napsalo co to, nižší ti přinášíme stručný sumář, jak se v tomto tématu rychle zorientovat tak, aby byl pro tebe běh skutečným požitkem, bez odbíhání na „malou“ a bez pocitu žízně, že by si vypil galon vody.

Obecně platí, že dospělý člověk by měl vypít 2-3 litry tekutin denně. Pokud máme před sebou tréninkový den, třeba přísun tekutin zvýšit cca o 50%. Pokud však neplánujeme vysokou fyzickou aktivitu, například běh pod 30 minut, není nutná žádná speciální příprava v rámci pitného režimu.

Důležitou zásadou je doplňovat pitný režim postupně a ne se „nalogat“ na jeden krát. Příjem tekutin bychom měli přizpůsobit i prostředí. Čili pokud je venku příliš teplo a vlhko, je třeba vypít o něco více, protože při vyšší teplotě dochází k rychlejší spotřebě tekutin. Před sportovním výkonem se nemá smysl zásobovat tekutinami. Množství tekutin, které dokáže lidské tělo zadržet, je dáno. Ledviny regulují obsah vody v těle a přebytečné tekutiny se vyloučí močením. Tělo přijme jen tolik tekutin, kolik aktuálně potřebuje.

Před samotným tréninkem, respektive závodům bychom měli pít cca 2 dcl v pravidelných 20 minutových intervalech.

Při hydrataci před sportovním výkonem platí pravidlo, že s hydratací začínáme tak brzy, kolik bude trvat výkon.

To znamená, že pokud plánuješ běhat 60 minut, hydratovaný bys měl být hodinu před výkonem. Netřeba zapomínat, že i po vyčerpávajícím běhu je potřebné tekutiny v těle doplnit, opět však v malých dávkách. Po sportovním výkonu je nejideálnější doplnit tekutiny do 15 minut.

10 RÁD, AKO SI VYBRAŤ SPRÁVNU BEŽECKÚ OBUV, sportby

Mezi nápoje vhodné během tréninkových dnů zařazujeme vlažnou vodu, nesycené minerálky, neslazené ovocné nebo bylinné čaje a iontové nápoje. Vhodná je kombinace vody a iontových nápojů, které v sobě obsahují energii a různé prospěšné minerály. Vodní nápoj přijímán před a během výkonu by měl obsahovat sodík (stimulující žízeň), draslík (na doplnění jeho ztráty) a sacharidy pro doplnění energie. Různé kategorie iontových nápojů se užívají v různých fázích tréninku. Ty s vyšším obsahem elektrolytů jsou vhodné po sportovním výkonu.

Vyhýbej se příliš studeným nápojem, aby si rozehřátý organismu nezpůsobil teplotní šok a v konečném důsledku ho ještě víc neoslabil.

Pravidelným doplňováním tekutin předejdeme prudkému poklesu výkonnosti, přehřátí organismu a zároveň chráníme naše ledviny. Znakem, že je naše tělo dostatečně hydratované je jasná a světlá moč. Pokud je moč tmavá a zapáchá, je třeba příjem tekutin zvýšit. Pitný režim je třeba rozložit si na celý den a nečekat na pocit žízně.

Tak přátelé, Na zdraví a do vyběhaného!