Snowboardové boty byste si měli vybírat jako první, ještě před snowboardovou deskou a vázáním. Podívejte se s námi na několik rad, které by vám měly pomoci při koupi kvalitních a funkčních snowboardových bot. Jak velké vlastně mají být boty?

Pokud kupujete snowboardové boty poprvé, řiďte se tabulkami velikostí jednotlivých výrobců, které najdete u jednotlivých produktů. Pokud nevíte jaké číslo by měly mít vaše boty, změřte vzdálenost od paty po nejdelší prst. Číslo v centimetrech, které měřením dostanete, naleznete v tabulce velikostí a odpovídá jednotlivým buď v amerických (US), evropským (EU) nebo anglickým (UK) velikostem. Například pokud je tato vzdálenost 29,2 cm, tak hledejte velikost bot číslo 11,5 US nebo 45 EU. Vybírejte o něco větší číslo, než je naměřená vzdálenost chodidla.

Jak vybírat snowboardové boty?

Koupě bot v prodejně není problém. Vyberete si velikost nejblíže té vaší a zkoušíte, zda je daná velikost správná. Boty se zkoušejí na hrubší ponožky, které budete při ježdění používat. Boty si třeba pořádně utáhnout a projít se v nich po prodejně. Měly by sednout, neměli by se zouvat, neměly by však tlačit. Ze začátku není pocit stísněných ne já chybou, pozor však aby vás netlačila.

Složitější je to při výběru přes e-shop, ale pokud budete dodržovat několik rad, můžete trefit ty správné boty hned napoprvé. Pokud ne, prostřednictvím e-shopu SportBy není problém je vyměnit za ty správné. Číslo už víme, pojďme se nyní zaměřit na druh. I zde je klasické základní rozdělení na pánské, dámské a dětské. Dále můžeme rozdělit snowboardové boty podle tvrdosti a způsobu zavazování.

Jak vybírat snowboardové boty?

Tvrdší nebo měkčí?

Samozřejmě mluvíme o „měkkých“ freestylových snowboardových botách, ale i ty mají různé tvrdosti. I zde vám pomůže infografika tvrdosti jednotlivých bot. Pokud plánujete navštívit hory jen pár krát do sezóny, hledejte o něco měkčí a pohodlnější boty ve kterých se bude pohodlně jezdit. Tato řada patří i pro rekreační jezdce, kteří intenzivně nejezdí celý den, ale rádi si odpočinou v apro ski. Měkčí boty jsou pohodlnější při chození a rekreačním ježdění. Jejich nevýhodou je, že během intenzivního ježdění ztrácejí funkční vlastnosti. Rychlejší změknou a výjezdů se. takovýto druh bot si vybírají i jezdci jezdící park a jibů (kovové) překážky, protože dovolují větší rozsah pohybu. Index tvrdosti takových bot se pohybuje od čísla 1 až po 6.

Tvrdší boty jsou určeny zkušenějším jezdcům jezdícím mimo sjezdovek, skákajících skoky ve snowparku, nebo milovníkům rychlosti. Jsou dražší, protože jsou v nich použity prémiové materiály a technologie, jejich index tvrdosti se pohybuje v rozmezí hodnot 7 – 10. O něco tvrdší snowboardové boty doporučujeme i aktivnějším jezdcům.

Jak vybírat snowboardové boty?

Zásadním rozdílem mezi jednotlivými druhy bot je způsob jejich zavazování. Známe klasické tkaničky a šněrování, pak je to takzvaný speed řasy a na závěr je to BOA stahovací systém. Každé zavazování má i své výhody a nevýhody.

Klasické šněrování s tkaničkami je nejpoužívanějším systémem a najdeme ho hlavně v měkčích botách a v levnějších modelech jednotlivých značek. Výhodou je jednoduchá činnost zavazování a rychlá výměna poškozených tkaniček. Nevýhodou je zdlouhavější činnost zavazování a v případě nižších teplot je vázání zkřehlými prsty nesmírně komplikované a mnohdy i bolestivé.

Jak vybírat snowboardové boty?

Speed Lashes jsou vlastně rychloutahovací tkaničky, které netřeba vázat, stačí je zatáhnout a boty jsou pevně uvázána. Tento systém má několik pojmenování, záleží od výrobců. Některé modely nabízejí i dovojzónové utahování. Výhodou je rychlost utažení a pohodlnost při utahování. Nevýhodou je vyšší cena tohoto systému a komplikovanější výměna v případě poškození systému.

Jak vybírat snowboardové boty?

Nejnovějším systémem, který si čím dál více nachází věrné fanoušky, je systém BOA. Jde o kolečko zaťahujúce tenké ocelová lanka uvnitř snowboardové boty. Jedná se o rychlé a pohodlné dotahování a pokud je bota vybavena dvouzónovým BOA systémem, máte zaručeno pořádně zatažení boty. Dvouzónové BOA systémy najdete v těch nejvyšších modelech jednotlivých značek.

Jak vybírat snowboardové boty?

V široké nabídce SportBy najdete množství modelů několika renomovaných značek ze kterých si vybere opravdu každý. Ať už se jedná o aktivního jezdce hledajícího kvalitu a prémiové materiály, nebo občasný jezdec hledající kvalitu za rozumnou cenu.