Vyznáváš jízdu mimo zpevněné komunikace, polní a lesní cesty, náročný terén? Tak si na správném místě. Horská kola jsou navrženy tak, aby poskytly lepší kontrolu a ovladatelnost a byly odolnější při jízdě v náročném terénu. Mají robustnější rámy a výše položený střed, který umožňuje lepší průchodnost terénem.

Pláště jsou široké, aby lépe tlumily nárazy a měly větší přilnavost na rozbitém a kluzkém podkladu. Široký rozsah převodů (21 a více) umožňuje jízdu téměř v jakémkoliv terénu.

Začínáme s cyklistikou # 1. horské kolo

Velikost rámu

Velikost rámu se nejčastěji vybírá podle výšky postavy převážně se udává v palcích (15 „, 17“, 19 „, 21“) nebo (16 „, 18“, 20 „, 22“) případně jsou použity písmena stejně jako u oblečení (S , M, L, XL). Dámský rám má kratší horní trubku a vyšší hlavovou trubku což umožňuje pohodlnější a vzpřímenější posed. Na SportBy najdeš při každém kole přehlednou velikostní tabulku, kde se podle výšky zorientuje jaká velikost rámu je pro tebe vhodná.

Typ rámu

Při horských kolech lze vybírat ze dvou typů rámů. Hardtail má odpruženou přední vidlici a pevnou zadní stavbu. Celoodpružená kola se dělí podle zdvihu odpružení. Kola s menšími zdvihy (100-120mm) jsou určeny převážně pro rekreační, sportovní nebo závodní nasazení. Kola s vyššími zdvihy (120-160mm) patří do kategorie all mountain a enduro, jde tedy o jízdní kola pro vyznavače náročnějšího terénu.

Začínáme s cyklistikou # 1. horské kolo

Materiál rámu

Materiály k výrobě rámu se liší hmotností a pevností.

  • Karbon, momentálně nejlepší a nejdražší materiál ze kterého se rámy vyrábějí. Je velmi pevný a lehký. Vzniká kladením vrstev karbonové tkaniny, která se při vysokém tlaku speče. Má vysokou pružnost, vedle toho i pevnost.
  • Hliník, vyrábějí se různé slitiny hliníku a přísad, které vylepšují vlastnosti samotného hliníku. Hliník je měkký a lehký materiál. Nevýhodou je však jeho minimální pružnost.
  • Ocelové rámy mají označení hi-ten nebo CrMo. Výhodou těchto rámů je velká pružnost a zároveň nízká cena. Nevýhodou je pak vyšší hmotnost.

Velikost kol

Doporučujeme velikost 29 palců, protože umožňuje rychlejší jízdu a současná geometrie rámů již zcela eliminuje předchozí negativum v podobě horší ovladatelnosti v terénu. Velikost 27,5 palce je vhodnější spíše pro menší postavy.

Komponenty

Brzdy, představce, pedály, převody, sedlovky, kliky, přesmykač atd. Nejvhodnější kombinace je kompletní sada, kdy na kole nejsou míchány komponenty různé úrovně a různých výrobců. Platí jednoduché pravidlo, čím kvalitnější materiály jsou v sadě použity, tím vyšší je spolehlivost, nastavitelnost, životnost ale i cena. Nejlevnější komponenty jsou často z lisovaného plechu nebo z plastu, u nejvyšších sad se obvykle používá skandium, titan a karbon.

…. kvalitní komponenty výrazně snižují hmotnost kola, což oceníš při delších výjezdech

Začínáme s cyklistikou # 1. horské kolo

Brzdy pokud kotoučové potom hydraulické

Další důležitou roli v jízdních vlastnostech kola hrají brzdy. Dnes najdeme na kolech dva druhy, klasické ráfkové a účinnější kotoučové. Levnější modely mohou mít mechanické kotoučové brzdy. Pokud tedy chceš mít na kole kotoučové brzdy, pak zvol hydraulické, jsou uživatelsky příjemnější. Navíc jsou dnes prakticky bezúdržbové.

Sedlo

Sedlo tvoří nejdůležitější styčnou plochu, mezi kolem a jezdcem a jeho vliv na jízdní komfort je proto zásadní. Dnes není problém vybavit kolo sedlem podle přesně změřených parametrů, tvé pozadí a tělo se ti odmění lepším průtokem krve do dolních končetin, což se pozitivně odrazí z pocitu jízdy i při větším počtu ujetých kilometrů.

Začínáme s cyklistikou # 1. horské kolo

Dostali jsme k závěru rychle jako cestou z kopce. Pamatuj, že u kol kvalitu výrazně určuje cena. Zvaž kolik kilometrů ročně nájezdům, mysli i nato, že v těžkém terénu dostávají komponenty zabrat a to není prostor, kde se vyplácí šetřit. Na SportBy najdeš širokou nabídku horských kol značek, KTM, Cube.

Nezapomeň že koupí kola to nekončí na řadu přichází helma, světla, pumpička, náhradní duše, tretry, rukavice, cyklo kalhoty, dres, větrovka, pláštěnka ….. to vše najdeš na SportBY.cz

Join the discussion One Comment