Letem světem nebo zlatá střední cesta. Kolo který je ideální na výlety a do lehčího terénu s převahou zpevněných cest a cyklostezek.

Crossová kola jsou charakteristické vzpřímeným a pohodlným posedem s užšími plášti s nevýrazným vzorem. Na rámech najdeš návarky pro nosiče, blatníky, stojany apod. Převody jsou podobné jako na horských kolech, díky tomu jsou schopny projít i kopcovitý terén.

Začínáme s cyklistikou # 2. crossové kolo

Velikost rámu

Rám je nejdůležitější součástí, proto mu věnuj největší pozornost při výběru kola. Velikost rámu se nejčastěji vybírá podle výšky postavy. Velikost se převážně udává v palcích (15 „, 17“, 19 „, 21“) nebo (16 „, 18“, 20 „, 22“) případně jsou použity písmena stejně jako u oblečení (S, M, L, XL, XXL). Na SportBy najdeš při každém kole přehlednou velikostní tabulku, kde se podle výšky zorientuje, jaká velikost rámu je pro tebe vhodná. Orientační nosnost crossových kol je do 120kg.

…ženám doporučujeme klasicky rám s horní trubkou pro lepší přístup k lahvím s vodou

Materiál rámu

Materiály k výrobě rámu se liší hmotností a pevností.

  • Hliník, vyrábějí se různé slitiny hliníku a přísad, které vylepšují vlastnosti samotného hliníku. Hliník je měkký a lehký materiál. Nevýhodou je však jeho minimální pružnost.
  • Karbon, momentálně nejlepší a nejdražší materiál, ze kterého se rámy vyrábějí. Je velmi pevný a lehký. Vzniká kladením vrstev karbonové tkaniny, která se při vysokém tlaku speče. Má vysokou pružnost, vedle toho i pevnost.
  • Ocel, ocelové rámy mají označení hi-ten nebo CrMo. Výhodou těchto rámů je velká pružnost a zároveň nízká cena. Nevýhodou je pak vyšší hmotnost.
Začínáme s cyklistikou # 2. crossové kolo

Komponenty

Drahé kvalitní díly výrazně snižují hmotnost kola, což oceníte při delších výjezdech. Není nic neobvyklého mít na crossovém kole kotoučové brzdy. Pokud se pro ně rozhodneš, zvol hydraulické jsou uživatelsky příjemnější a navíc jsou dnes prakticky bezúdržbové.

Dražší modely jsou vybaveny odpruženou sedlovou trubkou a odpruženou přední vidlicí. Doporučujeme vzduchovou vidlici, nabízí ideální možnost přizpůsobení potřebám konkrétního jezdce.

… představce, pedály, převody, sedlovky, kliky, přesmykač atd. nejvhodnější kombinace je kompletní sada, kdy na kole nejsou míchány komponenty různé úrovně a různých výrobců

Komfort

Sedlo tvoří nejdůležitější styčnou plochu, mezi kolem a jezdcem a jeho vliv na jízdní komfort je proto zásadní. Dnes není problém vybavit kolo sedlem podle přesně změřených parametrů.

Nech si na našich výdejnách změřit tvé pozadí a tělo se ti odmění lepším průtokem krve do dolních končetin, což se pozitivně odrazí z pocitu jízdy i při větším počtu ujetých kilometrů.

Začínáme s cyklistikou # 2. crossové kolo

Téměř v cíli

Pamatuj, že při crossových kolech kvalitu výrazně určuje cena, zvaž kolik kilometrů uděláš, mysli nato, že v terénu dostávají komponenty zabrat a to není prostor, kde se vyplácí šetřit.

Platí jednoduché pravidlo, čím kvalitnější materiály jsou v sadě použity, tím vyšší je spolehlivost, nastavitelnost, životnost. Na SportBy najdeš širokou nabídku crossových kol od značek KTM.

Nezapomeň že koupí kola to nekončí na řadu přichází helma, světla, pumpička, náhradní duše, tretry, rukavice, cyklo kalhoty, dres, větrovka, pláštěnka ….. to vše najdeš na SportBY.cz

Join the discussion One Comment