Co je to silniční kolo? Stroj? Nástroj? Nebo je to pokračování těla, malba dokončující obraz vašeho skutečného já. Ti, kteří okusili kouzlo silničního kola o tom vůbec nepochybují, … asi na tom něco bude.

Charakteristické pro silniční kolo jsou nízko položené zahnuté řídítka (berany). 28 “ kola a hladké pláště, které poskytují kolu schopnost rychlé jízdy s minimálním odporem. Liší se osazením, geometrií, kvalitou rámu.

Začínáme s cyklistikou # 3. silniční kolo

Fitness kola představují variantu silničních kol na kondiční ježdění, liší hlavně rovnými řídítky. Posed na těchto kolech je vzpřímený a jsou pohodlnější, více zaměřené na komfort.

Alfa & omega, velikost rámu

Výběrem vhodné velikosti rámu začni od své výšky v cm. Je to důležitý faktor, mnohdy se dá trefit do velikosti rámu právě díky tělesné výšce, avšak není to jediné kritérium. Při silničních kolech doporučujeme podrobně nastudovat geometrii daného modelu. Na Sportby najdeš při každém kole přehlednou velikostní tabulku daného modelu, kde se podle výšky zorientuje jaká velikost rámu je pro tebe nejvhodnější.

Hliník se Přestěhuješ do Humpolce, nastupuje karbon

Čím pevnější rám a čím nižší hmotnost, tím vyšší cena, kvalita rámu, ale i požitek z jízdy. Pokud si plánujete koupit silniční kolo na více než jen transportní účely, doporučujeme investovat do kola s karbonovým rámem pro nesporné výhody vlastností karbonu jako tuhost, pohlcování vibrací, nižší váha či jízdní vlastnosti.

  • Hliník, vyrábějí se různé slitiny hliníku a přísad, které vylepšují vlastnosti samotného hliníku. Hliník je měkký a lehký materiál. Nevýhodou je však jeho minimální pružnost.
  • Karbon, momentálně nejlepší a nejdražší materiál, ze kterého se rámy vyrábějí. Je velmi pevný a lehký. Vzniká kladením vrstev karbonové tkaniny, která se při vysokém tlaku speče. Má vysokou pružnost, vedle toho i pevnost.

… nastala doba karbonová

Začínáme s cyklistikou # 3. silniční kolo

Kola

Opět je třeba zdůraznit nízkou váhu a tuhost. Rotující hmotnost je velmi podstatná při zrychlení kola a tuhost kol výrazně ovlivňuje pocit z jízdy. Pokud tvůj budget není připraven na tak velký zásah, aby sis mohl dovolit vyšší modelovou řadu kol, investuj do nižších modelů a postupem času můžeš zvážit dokoupení nového páru.

Komponenty

Brzdy, představce, pedály, převody, sedlovky, kliky, přesmykač atd. Nejvhodnější kombinace je kompletní sada, kdy na kole nejsou míchány komponenty různé úrovně a různých výrobců. Platí jednoduché pravidlo, čím kvalitnější materiály jsou v sadě použity, tím vyšší je spolehlivost, nastavitelnost, životnost ale i cena. Nejlevnější komponenty jsou často z lisovaného plechu nebo z plastu, u nejvyšších sad se obvykle používá skandium, titan a karbon.

… kvalitní komponenty výrazně snižují hmotnost kola, což oceníš při delších výjezdech

Začínáme s cyklistikou # 3. silniční kolo

Před koupí si ujasni, jak často chceš jezdit, zda budeš preferovat rekreační nebo závodní styl, po jakých cestách budeš počítat své kilometry, jak dlouhé budou tvé výjezdy z hlediska kilometrů, ale také hodin strávených v sedle.

Na SportBy je přehledná nabídka silničních a fitness kol od značek, KTM, Cube. Nezapomeň že koupí kola to nekončí na řadu přichází helma, světla, pumpička, náhradní duše, tretry, rukavice, cyklo kalhoty, dres, větrovka, pláštěnka ….. to vše najdeš na Sportby.

Join the discussion One Comment