Tvrzení, že vlna je z ovcí je pravdivé jen částečně. Kašmír je z kozy kašmírské a ani velbloud nebo lama by se nemusela stydět za svou vlnu. Tedy vlna je přírodní produkt (tkanina), která pochází ze zvířat. My se ale budeme věnovat vlně, kterou známe jako Merino.

Mudrovačiek a mýtů kolem vlny Merino je nekonečně, přitom základních informací typu kde se vzala, jak funguje, jak a kde si žijí tyto těžce zkoušené ovečky je pramálo.

Vlna merino - Sportby.sk

Syntetické materiály dokáží toho mnoho, ale zdaleka nedosáhnou k vlastnostem Merino vlny. Odolnost vůči UV záření, ohnivzdornost, hypoalergénnosť je antistatická a antibakteriální to vše z ní činí materiál číslo jedna ve výrobě funkčního termoprádla.

Nejpodstatnější jsou její termoregulační vlastnosti.

Vlákno je přirozeně duté a dokáže regulovat a udržovat ideální mikroklima. Navíc je povrch hydrofobní, tedy odpuzuje vodu a naopak vnitřek je hydrofilní, tedy vodu absorbuje. Povrch vlákna je posetý miliardami šupinek přes, které se následně pot vypařuje ve formě páry.

Tuk lanolin obsažený ve vlákně se stará o to, že je antistatické ale hlavně ho chrání před roztoči a jinými mikroorganismy. Zápach jde bokem i po opakovaném nošení.

merino vlna - Sportby.sk

Ovečky, ze kterých se stříhá vlna žijí na jižních svazích Nového Zélandu, kde se teploty střídají v rozmezí +35 až -20 stupňů. Evoluce se postaralo o to, že jejich vlna je dokonale aklimatizovaná a přizpůsobena teplotním výkyvům.

 

To, že je Merino vlna považována za nejjemnější není náhoda.

Ovce se stříhají jen jako jehňata maximálně dvakrát za života. Od jednoho jehněte během jeho života dostaneme jen zhruba půl až jeden kilogram vlny.

Tloušťka vlákna se pohybuje v rozmezí 14-25 mikrometrů no na výrobu se používají pouze s tloušťkou 14-21 mikrometrů a svou roli zde hraje i délka která dosahuje 50 až 150 milimetrů.

To jsou ty najzakladanejšie fakta ohledně Merina a důkaz toho, že příroda nám nabízí materiály, které textilní průmysl neumí ani v dnešní době docela dobře nahradit. Funkční termopádlo z Merino vlny je ideální pro všechna roční období. V zimě hřeje a v létě chladí.

merino vlna - sportby.sk

Říká se, že je lepší jednou vidět než sto krát slyšet v našem případě vyzkoušet. A s merino je to přesně tak, pravděpodobně již nic lepšího pak nenajdeš. Na sportby.cz je široká nabídka produktů od ponožek , spodního prádla , triček , kalhot až po druhou vrstvu od značky Icebreaker.