Je více důvodů, proč se skialp v poslední době stává stále více a více populárnějším sportem, ale ten nejdůležitější je přístupnost a ceny skialpové výbavy.

Na trhu je tolik nabídek, že se nejednomu nadšenci zakroutí hlava dokud se v tom zorientuje. A to je přesně důvod k napsání tohoto blogu, kde si postupně po částech přejdeme základní skialpovou výstroj jako jsou lyže, lyžáky, vázání a pásy nejjednodušší jak to jen půjde.

SKIALP: ČASŤ PRVÁ, SKIALPOVÉ LYŽE

Dnes začneme lyžemi a základními pravidly při jejich výběru.

V první řadě mysli na svou fyzičku. Je důležité uvědomit si kolik času chceš strávit stoupáním do svahu a kolik lyžováním. Náš odhad je, že 70 až 90% času túry představuje stoupání do kopce a 10 – 30% z času túry je čas sjezdu. Je třeba si uvědomit, že hmotnost výstroje (zejména lyže, lyžáky, vázání) je ve velmi úzkém vztahu ke kondici.

Dnes začneme skialpovými lyžami a základnými pravidlami pri ich výbere - sportby.sk

Délka, o délce skialpových lyží platí zhruba to co při sjezdových lyžích.

Při výběru délky doporučujeme rozmezí mezi výškou kupujícího minus 20 cm a délkou lyží. Pokud si zvolíš krátké lyže, více vykrojené s menším rádiusem můžeš od nich očekávat, že budou více točivé (vynaložíš menší úsilí na vytvoření oblouku).

Skialpové lyže, které budou stejně vysoké jako ty a méně vykrojené s větším rádiusem budou více vodivé, budou snadněji držet směr jízdy hlavně ve vyšších rychlostech a budou vhodnější do traverzu. Notabene, nic proti když má dobrý lyžař delší lyže, než je on sám, ale při výstupu v strmém svahu při častých změnách směru to považujeme spíše za nevýhodu. Freeride lyže mohou mít +10 cm jako je výšky postavy.

Šířka, při šířce lyží pokud v nich chceš vystupovat vzhůru svahem, bychom volili menší šířku než 90 mm ve středu pod vázáním.

Dĺžka, o dĺžke skialpových lyží platí zhruba to čo pri zjazdových lyžiach -sportby.sk

Rozdělení skialp lyží.

  • RACE závodní, nejsnadněji nepříliš vhodné pro každodenní použití, rychle se opotřebovávají.
  • SPEED fitness po sjezdovce nebo vertikály. Více na výstup, ale zároveň perfektně zvládají i sjezd po jakémkoliv povrchu.
  • TOUR nejrozšířenější a nejklasičtější forma ski touring turistika na lyžích. Navzdory nižší váze než u sjezdových jsou to plnohodnotné lyže, které zvládají náročné výstupy ale taky sjezdy v jakémkoliv terénu.
  • FREE freetouring zjednodušeně i freeride. Pohyb a jízda ve volném terénu. Široké déle lyže poskytující dostatečný vztlak iv hlubokém sypkém čerstvém sněhu.
Rozdelenie skialp lyží -sportby.sk

Ta nejlepší volba na začátek bude využít akci skialpových setů za zvýhodněné ceny, kde si určitě vybereš z nabídky pro tebe ten nejlepší poměr cena/výkon. Pokud by si v tom přece neměl jasno není nic jednoduššího, než se zeptat na našem on-line chatu.

Join the discussion 2 komentáře